Saturday, July 26, 2008

~ Keletah Qaisz...

malam tadi kan p Giant kan....si Qaisz ni bleh lak peramah sangat ngan org..x takut orang pon...hehehe
dia bleh tepuknye org2 yg ade berhampiran dgn dia....adeh!!!!...jenuhlah ibunye dok cakap sorry kt org...aiseeeyyyy...Qaisz..qaisz...
dah tu plak dia nampak Aso (pompuan cina tua)... dia bleh panggilnye kakak...hahahhaa....sorry lah qaisz...ibu lom ajar lagi nk panggil Auntie...
nanti ibu ajar erk.....adooooii aiiii..razz

~ Susu Dutch Lady langkah 2

Alkisahhhhh....hehehe...semalam kan hubby dah gaji kann...so haruslah pergi giant bli barang dapor....mrgreen
sebelom p giant ktorang p kedai ubat cina nk bli stok susu tuk Qaisz...sbb kat situ je yg murah...tapi bila smpi kedai tuh tgk harga dia terkejut sungguh tau...bulan lepas refill langkah 2 tu baru RM13.90 tapi malam tadi RM14.80...perghhhhh...naik x hengat....so nk x nak bli 6 paket dulu...tu pon rase x cukup sbln tuuu....hehehe...

Dah setel bli stok susu ktorang p giant bli barang dapur...hubby mmg suke bli kat sane...lg pon dah biasa ngan tempat2 nye..senang nk carik barang....hehehe...agak murah ler mlm tadi...Drypers RM30.90 jek...kene lah bli kan...hehehe...tp bulan ni dah kene bli size L... sbb size M tu dah sendat..kesian Qaisz...hehe....

Pestu dah bayar sumer...hubby ajak tapau K.F.C...hubby nk belanja kan..apa lagi...ikut jelah....walaupon dalam hati ni dok tingin nk makan Mc D...lama beb x makan Mc d...hahaha...
x per lah..kang bile aku dapat gaji nk bli ler..huhuhuhu...

~ Alhamdulillah - part 1

biggrin Alhamdulillah....bersyukur bangat....hehehe....smlm dapat berita gumbira....Allah telah makbulkan doa aku...Amin....nak tau ke??...x bleh citer skang...sbb hubby takut benda ni sementara jerk..so tggu bulan depan...baru leh aku citer skali lg....hehehe
yang pasti aku tompang gembira dengan berita yg hubby aku bawak tuh...Alhamdulillah....
rezeki anak kita kan sayang.....

so....bln depan aku akan ceritakan lagi psl entry ni erk....

Friday, July 25, 2008

~ Aku keliru...

confused aku keliru....cam lagu nurul lak...lebih kureng ler...
bukan apa...kadang2 aku keliru ler...keliru dengan diri aku sendiri...banyak persoalan yg aku simpan dalam hati...x perlu tahu lah apa soklan2 tu....
kadang2 aku tertanya...

kenapa jadi cm ni??
kenapa cm tu??
betul ke x??

ntah le...aku x bleh nk jelaskan secara telus kt sni...yang pasti aku sendiri x dapat selesaikannye...

apa2 aje lah...x bleh luahkan kt sini..sorry ok.....

~ Hari ni Qaisz 11 bulan 14 hari....


ermm...(pelik ler..asal nk mulakan entry mesti aku letak "erm"..nape erk)...hhahaha
hari ni Qaisz dah 11 bulan 14 hari..lagi beberapa hari genaplah umurnye setahun iaitu pada 11/08/2008 ni ...dah besar dah anak ibu ni...rindu masa dia baru lahir...hehehe...kiut kan...rindu gak masa dia dok main bola kt dalam perut aku..hehehehe...kadang2 teringat gak masa mengandungkan dan bersalinkan Qaisz ni..pengalaman bersalin...perkara paling hebat pernah dilakukan...bangga pon ade gak..sebab bersalin normal kan...Alhamdulillah semuanye selamat....
plan besday party?? masih di plan lg ngan kakak aku....sebab anak dia pon lahir bulan 8 gak..
dan abah aku pon lahir bulan 8 gak....tapi x derlah party secara besar2an tuh...sekadar makan bersama keluarga jerk...
bahagian aku cuma bli kek dan jajan2 je...kakak aku lak aku suruh dia masak sedap2...cengkelat x aku ni...hihihiihi....tapi aku buat awal..sbb 11/8 tu hari senin...dan minggu tu byk plan..
ada kenduri kawen kat sijangkang...so plan buat 3hb 8 ni....tu kite citer nanti erk..akan ku tepekkan sedas gambar..hehehe...
kek apa erk nk bli?? ade cadangan x??...hehehe...

nak citer lak perkembangan Qaisz skang ni...
- dah merangkak dengan lajunye..
- dah memanjat dah...(kalau jatuh tu jgn citer lah...)
- dah boleh jalan..tp kite kene pegang tangan dia...kira kite tatihkan dia lah..
- gigi lak ade 8 batang...suke sgt gigit jari ibu dia....
- klu menyusu tu rasenye sebulan lebih 5kg susu kot....sbb dia x nk makan...
- bebaru ni dia suke makan carrot lak...
- bahasa dia lak dah berubah..klu kecik2 dulu bahasa jerman kan..skang dah ade bunyik bahasa jawa skit...harus lah kan bahasa jawa tu...kata anak jawa...wakakaka...x der lah...dah belh cakap "tok (atok), tatak (kakak), nak (hendak), mak (emak), dan ade lagi lah beberapa perkataan...
- dah kenal binatang seperti kucing, cicak, burung....
- dah pandai merayap..suke jalan2 naik motor..hiks
- bila nampak kasut kt luar dia pon sibuk nk pakai...ermm nanti ibu blikan kasut erk
- bila dukung dia nk turun tanah lak...sbb tgk kawan2 dia sumer dah berjalan....
- bila mandi suka sangat main air...kadang2 ibu dia pon basah skali...hahaha...ni kalau blikan kolam mandi ni mesti best kan...
- suke makan asikrim...mentang2 nenek ko jual eskrim..ko pon nak gak erk...

lagi apa erk...hahaha...lagi satu...bulan 8 ni nk kene p spital klang...pasal testis anak aku...
bukan hernia tau...apa nama nye erk.."underscended testis" lebih kurang ler...
kene wat temujanji tuk operate...sebelom ni ade pergi tapi doktor tggu setahun...doktor cakap kadang2 umur setahun dia bleh baik sendiri...mintak2 bila umur setahun tetiba dah baik erk...buleh ke cm tu..kuasa Allah kan...kita mana tau...Allah Maha Besar....

ok lah...ni jer tuk hari ni...lenkali citer lagi...hahhahaha

Thursday, July 24, 2008

~ Bersyukur sangat....

Alhamdulillah..bersyukur sangat ke hadrat ilahi.... > mesti korang pelik kan asal aku ckp cm ni..hehehe

x der lah..bukan apa...aku bersyukur sesangat sebab sekarang sudah pon 24hb...esok 25hb hubby dapat gaji..memang slalu 25hb..kadang2 lambat gak ler..tp harap2 esok bleh dapat lah kan...erk..tersepong lak..nk citer lain sebenarnye...

so bile hubby gaji dapat lah ktorang p giant membeli barang2 dapor yg dah kehabisan stok kt umah tuu....bulan2 yang lain rasa seksa sangat nk tggu gaji...sbb gaji kami mmg x cukup..gaji pon ciput jer tau...tolak itu ini balance pon bleh tahan 2 minggu cm tu...
tapi bulan ni Alhamdulillah..macam biasa gak balance bertahan 2 minggu...tapi ada sahaja rezeki yang datang...nak2 untuk anak kami...yelaa orang cakap rezeki anak ni ada je kan...memang betul lah tu...sebab apa tau..ktorang mmg lah bli stok susu tuk anak ni byk..dalam 4kg lebih ler..tapi bila dekat2 ujung kompom susu tuh habis...so kenalah p kedai cari stok susu tuk beberapa hari....Alhamdulillah ada sahaja rezeki Qaisz yang Allah berikan...lagi satu bila tgh bulan hubby akan dapat duit claim..so, dapat claim benda pertama carik susu buat stok...hehehe

sebelom ada anak ni mmg terasa sgt lah bila tgh2 bulan...mmg tercekik ler org cakap...masa tu terpk gak camana lah kalau ada anak nanti kan...cukup ke x makan pakai tuk anak...tapi sekarang boleh tahan lah...kami masih boleh atasi..biarlah kami ni sebagai ibu dan ayah x cukup makan..g kerja pon kadang2 x bawak duit...pape pon kene dulukan anak...ni citer betul tau..bukan nk minta simpati...hehehe
kadang2 bawak bekal roti ke apa ke yg ada kt umah....

walau camane pon kami tetap bersyukur kerana kami masih lagi boleh menjamah lauk pauk, boleh lagi memakai baju berbanding kt luar sana ade ramai lagi org yang lebih susah tul tak...kadang2 derang makan nasi ngan air jer...kesian kan....cam kisah bersamamu tu kan..bila tgk bersamamu mesti cakap dalam hati ada lagi orang yang lebih susah dr aku rupenya....hehehe
Alhamdulillah.......Ya Allah Ya Tuhanku...Kau murahkan lah rezeki keluarga ku ini....Aminnnn...


ok lah..saje je nk citer pasal ni....nk kongsi ngan kegkawan sumer...adioossss...

Tuesday, July 22, 2008

~ Tag lagiii...

huhuhuu...kene tag ngan eila...harus jawab..kalau x jawab cam x best lak kan...hehehe

moh kite tgk jawapan2 nye....

7 TENTANG DIRIKU

  1. anak bongsu dari 5 adik beradik...
  2. anak manja .muekekeke
  3. degil.. ni hubby yg kate..
  4. sensitip...sensitip ler sangat!!
  5. keje pertama selepas spm..pizza hut > penat wooo
  6. berkawan ngan hubby dari tingkatan 2..
  7. suke berjalan..window shopping > nama pon pompuan kannn..harus lah tu

7 YANG MENAKUTKAN

  1. Allah s.w.t
  2. Kematian
  3. Kemalangan
  4. Kehilangan Orang Tersayang...
  5. penjenayah- peragut, pembunuh, perogol
  6. No money
  7. bencana alam..

7 LAGU AKU SUKA

  1. I'm yours
  2. Air pasang dalam > bleh ke??
  3. semua lagu suke lah..
  4. sama yg no.3
  5. sama yg no.3 gak...
  6. sama aje....sbb minat ngan lagu x pernah tetap
  7. lagu2 yg sedapppp

7 PERKARA AKU SUKER SEBUT

  1. Ya Allah...
  2. mak aiiii..
  3. yer ke...
  4. apa daaaa..
  5. ntah pape ntah
  6. busyuk!!!
  7. alaaaaaaa..

7 PERKARA YANG AMAT BERNILAI

  1. Suami
  2. keluarga
  3. sahabat
  4. kerjaya
  5. kenangan
  6. harta benda (hahahah...gile harta)
  7. kesihatan

7 PERKARA PERTAMA BERLAKU DALAM HIDUP

  1. kawen muda - umur 22 dah kawen
  2. dikecewakan - poyos!!..
  3. eksiden ngan hubby..
  4. mengandungkan k - smpi skang x dapat lupe
  5. masuk wad..
  6. bersalin secara normal
  7. kene jahit time bersalin kan anak ku - ngeri beb!!

7 ORANG LAIN YANG AKAN DITAG..

  1. ceera
  2. pn viruspadu
  3. aida
  4. kak eza
  5. nana
  6. ijan
  7. hubby

~ Pelbagai Resepi Pizza

Ok...kali ni fiza nk letak resepi buat pizza...mana lah tau kan tetiba terasa nk buat pizza sendiri..almaklum ler...klu makan pizza hari2 kt pizza hut tu rasenye bleh kering poket ye takkk??...
jom kite tgk resepi2 nye....



PIZZA

Bahan
500 tepung gandum...........]
1 paket yeast mauripan........] gaul rata
1 s/k gula..........................]
1 s/k garam........................]
1 s/b majerin/spry
1 cawan air suam
1/2 cawan minyak

cara:

1. Gaul rata semua bahan sehingga betul2 lembut.
2. Tudungkan adunan dgn kain lembab sehingga adunan naik 2 x ganda.
3. Tumbukkan adunan (untuk mengilangkan angin) dan bahagikan adunan kpd beberapa ketulan.
4. Bulatkan adunan dan leperkan mengikut besar yang dikehendakki.
5. Biarkan adunan naik sedikit (lebih kurang 15 minit) dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan 180 C selama 10 minit.
6. Keluarkan dan taburkan bahan yang disediakan...ikut pilihan yang disukai.
7. Bakar lagi sehingga nampak keju mozzarella cair.


INTI PIZZA

bahan
2 ketul dada ayam atau 250 gm daging kisar
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji capsicum kecil
3 keping nanas -
1 cawan cendawan butang [belah 4]
2 biji tomato
100 gm parutan keju mozzarella
1 s/b minyak
3 s/b cili sos [jika nak pedas..tambahkan cili mesin]
1 cawan tomato sos
1 s/k serbuk daun aregano
garam

cara
1. Potong dadu semua bahan.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3. Masukkan ayam dan tambahkan garam serta daun aregano, tomato sos dan cili sos.
4. Kacau hingga ayam empuk. Biarkan sehingga pekat.
5. Ratakan inti atas doh yang sudah di sapukan tomato sos.
6. Aturkan tomato, capsicum, cendawan, nanas dan sedikit keju di atas ayam.
7. Bakar hingga masak dalam suhu 180'C
8. Taburkan lebihan keju dan bakar sekejap hingga keju cair
9. Hidangkan.

NOTA:
sekiranya mahukan inti lain boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa sendiri.
antaranya rendang daging..sambal udang..sambal sardin dan sebagainya..

PIZZA SEGERA (Resepi kak liza)

Bahan-Bahan:
4 biji roti burger [belah 2]
5 s/b tomato sos
100 gm keju mozzarellla [dipotong halus]
majerin
1 tin kecil sardin
1 biji tomato [cincang]
2 biji cili merah [cincang]
1 labu bawang besar [cincang]
1 s/k lada sulah
serbuk daun aregano
garam

Cara:
1. Sardin di hancurkan sampai halus dgn sedikit air sardin (dalam 1 - 2 sudu). Masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
2. Sapukan majerin dalam loyang yg nak digunakan.
3. Susunkan roti dalam dulang pembakar.
4. Sapu sedikit sos tomato atas roti yg sudah disapu mentega & letak sedikit sardin yg telah dihancurkan tadi.
5. Rata-ratakan sardin atas roti & letakkan bahan sayuran dan juga keju mozzarella.
6. Bakar dalam oven dalam 10 minit. Oleh kerana roti biasa ni nipis, kalau suka garing, bakar lama sikit. Hidang ketika masih panas.

NOTA
Kalau tak suka sardin, boleh ganti dgn tuna. atau serunding atau sambal udang..


PIZZA BASE

Bahan-bahannya

250 gram tepung roti
250 gram tepung gandum
1 sudu makan yeast
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar minyak canola/ sayuran
320 ml susu segar

Cara-caranya
Bahan-bahan dicampur dan diuli sehingga licin dan lembut. Perap selama 30 minit, kemudian tumbuk dan uli lagi sedikit dan bahagikan kepada 3 bahagian (satu 300 gram). Canai bulat dan kemudian perap selama 30 minit supaya ia naik. Bakar dalam oven setengah masak selama 5-10 minit pada suhu 180 darjah C.

Bahan untuk Topping
bawang putih
bawang merah
daging cincang
bunga kobis
jagung muda
cendawan butang
baked beans
mozarella cheese, diparut
Kraft Cheese Strings
Sos - ikut citarasa

Cara-caranya
Tumis bawang putih dengan sedikit minyak, masukkan bawang merah yang telah dihiris halus, masukkan daging cincang, letak sedikit garam dan serbuk perasa secukup rasa. Masukkan sayur-sayuran, bunga kobis, jagung muda, cendawan butang dan tumis setengah masak. Topping telah sedia untuk digunakan.

Untuk membuat pizza yang mempunyai cheese sides, lepas canai letakkan Kraft Cheese strings dan kemudian tutup dengan adunan tepung. Kemudian bakar setengah masak, kemudian sapukan dengan sos (selalu Diana gunakan sweet sour sauce yang dicampur dengan sedikit gula) ini selalu main campak2 sosnya. Taburkan sedikit parutan mozarella cheese (supaya bila letak topping tak berterabur), letakkan topping sayur campuran, kemudian letak baked beans dan akhir sekali tabur parutan mozarella cheese.

Topping pizza boleh dipelbagaikan seperti menggunakan hotdog, nenas, daging ayam belanda (turkey), frankfurters dll. Creative sikit mencuba dan ia akan menghasilkan pizza ikut selera keluarga anda.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...