Saturday, September 27, 2008

~ Pengalaman Ngeri..Penting Untuk Kita

Saya copy paste dari blog Viruspadu..
Ni adalah kisah yang dialami oleh casper...


Semalam adalah malam yg mengerikan bg kami sekeluarga. Terutama kepada sy dan en.atan. Memang ngeri. Ok saya cerita.


Sy pergi ambil en.atan balik kerja dalam pukul 9 pm. Sy hantar kereta kawan dia dan kami balik ke rumah dgn motor jer. Lepas singgah beli barang sikit dan merayau sana sini kami sampai kerumah dah hampir jam 10pm. lepas letak danish ..sy ke dapur nak bersih kan pinggan , kemas dapur sikit. En.Atan pula nak makan nasi. Sy tak perasan si danish ikut sy di belakang. Sedang sy sibuk nak bersihkan pinggan dalam sink tiba2 sy terpandang danish. keadaan dia?? reaksi mukanya mcm menangis tapi suara tak keluar langsung. sy tunjuk pada en.atan. en.atan segera mendapatkan danish dan muka dia dah biru. kami berdua panik. kami panggil2 nama dia tapi x de reaksi. tiba2 mata nya putih dan dia dah jadik lembik. sy dah x tau nak buat apa. sy panik . sy goncang2 badan dia. senyap!!!. en.atan pusing kan danish dan tepuk2 belakang dia...kemudian en.atan korek mulut dia. takut ada benda yg tercekik. dan baru lah dia bersuara....tapi suaranya lemah.. en,atan suruh sy korek lagi mulut dia..tapi x ada apa yg keluar. jadik kami nak bawak dia ke hospital tapi kereta masuk workshop. sy dah blurrr terusss. mujur en atan tak panik macam sy. dia call kawan di tempat kerja dia dan kami ke hospital dgn kawan dia.

Lepas check dan x-ray Alhamdulillah tak ada apa dlm tekak dia. doktor tanya sy ada bg dia minum apa2 tak. ya sy bg dia minum air lepas dia bersuara tu. doktor kata mungkin benda yg dia makan tu dah larut dgn air. Alhamdulillah.

Jadik sy ingin berpesan kepada ibu2 yg lain dan kepada diri sy sendiri:

1. jangan sesekali tinggal kan anak di bawah usia 2 thn tanpa pengawasan org dewasa. Dalam kes danish sy yg lalai. sbb sy tggal kan dia tanpa pengawasan kerana sibuk nak buat kerja rumah, sy tidak tahu apa yg dia kutip, masukkan dlm mulut dia kemudian telan. masa muka dan mulut danish biru dan dia senyap sy dah terdetik dlm hati apa kah sy akan kehilangan danish.

2. jangan panik. sy mmg panik semalam. yg saya tahu panggil nama danish goncang badan dia. kalau tak ada en.atan tak tau la saya.

3. pastikan tak ada sebarang benda atas lantai. kerana budak2 kecik mmg suka mengutip masuk dalam mulut kemudian telan. sbb semalam sy mmg tak menyapu rumah lagi ..alasan? letih...dan sbb alasan tu lah ...apa yg dah jadi pada danish.

4. harus ada basic CPR or rawatan kecemasan. itu penting . knowledge sy ttg ni zero. dan lepas ni sy akan belajar dan ambil tahu pasal ni. sbb kejadian ngeri pasal semalam pasti sy akan igt sampai bila2.

Thursday, September 25, 2008

~ Tukar Duit Raya...


Tadi saya pergi Eon Bank jap...p tukar duit raya...
tapi idakler sejibik cm gambo tu erkk...gambo tu amik kat Mr Google jerk..
gilo nk bagi duit raya RM50 sorang...saya tukar not RM1 jerk....hehehe...
tapi yang hampehnye x dapat sampul duit raya lew...
adoiii.....
sesape yg terlebih sampul duit tu sedekah kat kite bleh??

Wednesday, September 24, 2008

~ Pejam celik..pejam celik..

Pejam celik..pejam celik...tup tup nk raya dah erk...rolleyes
Camane ngan persiapan raya uols?..sume ok ke...

Cam saya ni so far dah setel skit2 ler...tang baju sume dah setel...
Baju hubby, baju anak2..ups!!..anak je erk..lom bleh cakap anak2 lagi...hehehe.. pon dah setel gak...baju saya??..lagilah dah setel..

Cuma lom bli kasut raya jerk..ala..carik kasut yang biasa2 jerk...
klu lom ada anak dulu bleh lah...saya pantang nmpk kasut yg heel nye tinggi2 tuh...
kompom saya beli...hihihi..
tp dah ada anak ni x kn nak pki heel tinggi kan...mana nak kejar anak lagi..kang nk dukung lagi..
alamat tercabut heel tu kot...hiks...
tp walau camana pon saya tetap nak cari kasut ade heel gal..tp idakler tinggi bangat..
huhuhu....

Lagi satu duet raya lom tukar lagi...huwaaa..Jumaat ni baru nak p tukar...agak2 ada lagi ke haa...
kalau x der saya guna duit syilling je lah..boleh gitew??..huhuhu..x banyak pon nak tukarnye...takat bagi anak sedara seramai 10 orang + adik ipar sorang...tu jerk...

Kuih raya plak wat masa ni cam kekurangan jerk...abah siap cakap klu x der kek macam x meriah lak raya..hehe..abah request kek ler plok...tapi saya ade order kek lapis dari indonesia..hahaa...jauh wooo...tapi x tau bleh dapat ke x...

Bila dah nak raya ni kan, pergi keje pon x der mood tau...dok menghitung hari jerk kt opis nih...
Skang ni tetiap malam lepas anak saya dah tidor saya pon mule lah buat projek...
Projek mengemas rumah...punggah sume barang2..mana x pakai campak dalam tong sampah...hehehe...

Hujung minggu ni plan nak lap cermin tingkap, nak kemas bilik, nak pasang langsir...nak letak kuih dalam balang..uppsss..ni lambat lagi erk..hehhe...

Tapi yang sedihnye malam raya tahun ni x meriah tau...sad
sebab abang saya kt perak x dapat balik..raya pertama kene kerja..kate polis kan..so kenalah jalankan tanggungjawabnye...Rumah saya akan ramai pada raya kedua dan ketiga...yahooo...

p/s : x sabar nak raya okey..haha...mrgreen

Tuesday, September 23, 2008

~ Selamat Hari Raya

~ Entry Suke Suki...


hiks...rindu ler kt insan nie....sape??...teka ler...huhuhu...
rindu kat 2 mamat nih... huhuhu......
upsss....gemuk kan saya dulu..ni gambar setahun yg lepas...lepas pantang tuh..
meroyan nk pergi Alamanda....hahaha....

To My Dear Hubby,
Ayang rindu sangat2 tau....redface

To My Little Prince,
Jangan nakal2 tau....

hehee.....

p/s : suke hati aku ler nk buat enty pasal apa pon..lantak p ler apa org nk kata...ada aku kesah!!..
hahaha....gile2...

~ 1st Kad Raya & Goodies

Balik kerja semalam mak cakap ada dapat kad...
apa lagi terus bukak ler ngan rakusnye..wakakaka...
Kad raya pertama tau setelah beberapa tahun x dapat kad...
Nak tau sape bagi...haa...
sape lagi kalau bukak akak cun kite tuh....kak EJ lah...hehehe...
lawa tau tulisan dia...terima kasih erk kak..suka bangat!!!...
tapi x snap gambar ler...bateri kamera kong lor....
Fieza pon minta maaf gak ngan Kak Ej kalau ada salah silap selama kite berkenalan ni ~ ni kes x dapat hantar kad raya ni...balas kat sini jer..bleh kan Kak EJ..huhuhu
Dan Selamat Hari Raya Aidil Fitri...Maaf Zahir Batin...

Lepas tu malam lak terjah umah my kazen...sbb Kak Eza ada bagi goodies sempena Hari Lahir anak dia iaitu Nurin Qistina yang ke 6 tahun...dah besar dah anak Kak Eza ni erk...
Semoga menjadi anak yang solehah...Amin....
Terima kasih daun keladi kalau ade lagi nanti bleh bagi lagi...hahaha.....

Monday, September 22, 2008

~ Cuti Raya

Baru lepas apply cuti raya ni..dah approved pon...korang dah apply lom??
Berapa hari cuti??...
saya cuti dari 30hb 9 sampai 06hb 10...hehehe...
x leh amik lama2 sebab nk spend cuti tuk Qaisz nye operation kang...ni pon 30hb 9 nak kene p spital klang...1st appointment ngan doktor...harap2 x kene tahan ler...

Lagi satu start bulan 10 ni hari sabtu x kerja...yahooo...suke2...

~ Tunaikan janji



ermm...tadi aku cakap gambar buat kuih x dapat di trasnfer kan...
tetiba tadi my kazen sent gambar tu..dia cakap dah ok da card readernye...hahaha...
ni ler hasil membuat kuih...sampai kul 3.00 pagi tuh...huhuhuhu...
haha...aku tengok macam rupe semumt pon ada gak..
dah namanye pon biskut sarang semut kan...hiks...



Ceritera Weekend...

Hari Ahad pepagi lagi dah bangun...sebab aku dengan rela hatinya nk sapu rumput kat laman...yelaa abah aku dah mesin rumput kan...so x kan tak reti2 lagi nak menyapu...hiks...
dah ler kawasan umah tu agak besar ler...laman depan jer aku menyapu smpi kul 11.00 pagi..
pestu benti jap...penat ooo..ye laa...aku ni pemalas..so bleh kira berapa kali aku menyapu laman tuh..wakakaka....dalam tengahari tu kak ita pon datang..derang baru balik dari menabur duit kat Car Boot Sale..~ tul ke aku eja ni..lantak ler...
Aku kirim ngan kakak aku baju melayu tuk anak aku...Aku suruh dia carikkan biru cair ~ ni tukar tema last minit..memule kan nak ijau kan...tp hubby x nak beli baju melayu..so guna baju melayu lama lor...kaler biru..
Kakak aku cakap baju melayu biasa tuk budak susah nk carik kaler biru...so dia nampak baju melayu indonesia ade kaler biru...siap kopiah ngan selendang lagi...aku suke ok..cantek bangat...huhuhu...Tenkiu kak ita...huhuhu...
Petang lak aku sambung menyapu skit lagi...tu pon blah blakang x habis lg sbb ujan..rumput basah lagi kan..Kekdahnye, malam x bleh tido tau...sakit tangan wooo...aku paksa hubby ngan mak aku urut...hahah..ni ler penangan orang pemalas...mak aku cakap x penah menyapu laman cam ni ler jadiknye..wakakaka.....tapi aku puas sbb laman umah dah bersih...nak raya katekan...hehehe...
Itu sahaje ceritera aku...mrgreen

p/s : gambar buat kuih x dapat di trasfer sbb card reader cik kazen rosak..huhuhu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...