Thursday, April 9, 2009

Award Terindah

saya dapat award dari syana..
thanks syana...
blog ko memang indah2 belaka..
sesuai dibaca oleh semua lapisan masyarakat..huhu...

blog saya pon apa kurangnye kan??
sederhana itu indah..
yup..memang indah kalau kite bersederhana..
tul tak??

maka dengan itu, saya nak anugerahkan award ni kepada semua2 blogger yg kenal atau pon x kenal saya...hahaha...
buat2 kenal pon buleehhh...

silalah amik ye...jangan segan2...buat macam blog sendiri..hiks...

Camne erk?? ade idea x?

dah sebulan kot cam ni...
cam ni cam ne tuh??
hhahaha...

dah sebulan saya ngan Qaisz tidur kt ruang tamu...
adoiilaaa..
kesian En somi tidur kt bilik sorang2..
selalu camane tau..
dalam kul 11 malam tu bila saya da siap2 kemas sumer..
saya angkat Qaisz yg tgh tidur kt ruang tamu tu bawak masuk bilik...
pestu ktorang tidur cam biasa ler..
tapi kul 4-5 pagi dia nanges..
ajak tidur kt ruang tamu gak..ini masa bebaru dia cm ni..
skang ni semenjak demam, makin awal plak dia ajak tdo luar..
cam malam tadi tuh dalam kul 12 malam dia da ajak dah...
kenapa erk??

adakah dia x selesa?
adakah sebab katil dia kecik? (dia tidur kat katil baby..tapi hat besi ler)
adakah sebab dia rasa cam terpisah dari saya?? yelaa sebab dia kt katil sendiri..saya ngan suami lak kt katil ktorang..
adakah bilik tu ada "sesuatu"..jeng..jeng...jeng..

ok tak kalau saya bukak katil saya tu?? buang katil..just tido kat tilam jek..ala2 jepuns kan
pestu katil Qaisz pon keluarkan...amik tilam bujang..buat tidur Qaisz..
jadinye semua tidor kat bawah le.. ok tak??

nak belikan katil bujang tuk Qaisz tapi tak mampu ler nak bayo cash..
nak utang plak.. ishh..x moh ler...saya x mau tambah utang lagi...beban wooo..

so, camane erk kawan2...
yelaa..x kan saya n anak nk tdo luar smpi bila2 kan..
nanti bila adik badik yg lain datang apa plak derang kate..

dan yg paling utamanye adalah...







camane



nak



bermanja2



ngan En suami




kalau asik



tdo luar..




auuuwwww!!! redface

Batok...batok..

huh...malam tadi x leh tidur lagi ler...
mana taknye.. saya batok2...
Qaisz lak semalam petang bila saya sampai umah
tengok dia pon da batok gak..
siap ada bunyi kahak lagi..
tapi badan da x panas...
ubat batok lak tak der..
so malam tadi lepas solat maghrib terus g
klinik..jumpa doktor..
ha..sebelum g klinik tu kan..Qaisz muntah ler..
tapi bila dah habis muntah nampak ada darah..
cuak ler saya.. sama ada dia tergigit bibir / lidah..
tak banyak sangat ler..
so masa jumpa doktor tu g tau skali yg Qaisz muntah..
pestu ada darah..
doktor kate maybe tekak dia luka sikit..
ish..harap2 x pape ler...
then suruh doktor checkan suhu badan dia..
kot2 ada demam lagi ke tak..
Alhamdulillah..dah x demam..suhu pon 36'c..
balik umah terus bagi makan ubat..then x lama tu dia pon tidooo..
Saya lak x dapat tido sebab batuk kering..
korang tau ler batuk kering ni camane..
sakit dado den ni...
ubat dah ler takde..
nak wat camane..
tempat keje x cover klinik..
nk p klinik duit pon elek..
nak tak nak.. ku tahankan je lah..
hmmmm...
yang penting skang biar Qaisz sembuh dulu..

Wednesday, April 8, 2009


Tag apa nama nye ni Syana?? hiks
skali kak eza pon kasi tag yg sama daaaa...



4 names that friends call U:
~fieza
~fiza

itu je saya rasa.. da sebati nama tu..x der plak nama lain..klu tetiba dengar orang panggil saya Illyana tu..rasa pelik skit ler..huhu


4 most important dates in your life:
~ 11/08= sebeday anak saya
~ 19/12= sebeday en suami
~ 06/05= anibeseri perkahwinan kami
~ 16/11= sebeday saya ler


4 things you've done in the last 30 minutes:
~ mandikan Qaisz
~ bagi makan obat batuk kt Qaisz
~ atas motor nak p keje
~ sarapan


4 ways to be happy:
~ harus le makan..nak2 orang belanja
~ layan kerenah anak..
~ jalan2 bersama keluarga tersinter
~ window soping..nak soping tak der duit..


4 gifts you would like to receive: ala2 wishlist ke ni wey?? aku nak....hehe

~ camera canggih
~ kete sendiri
~ bayokan tuk amik lesen kereta
~ rumah batu...hahaha


4 of your favourite hobbies:
~ dengo radio
~ tengok tv
~ blogging
~ surf tenet


4 places you want to go for vacation:
~ langkawi
~ cameron
~ bukit tinggi
~ pulau2 yg best..


4 things always found in your bag:
~ handphone
~ wallet
~ kunci opis
~ minyak wangi


4 u love so much:
~ Anak saya Qaisz
~ Suami saya
~ Family saya
~ kengkawan saya


4 things 'special' for you:
~ menjadi isteri kepada suamiku
~ menjadi ibu kepada anakku
~ selalu bersabar...hahaha..korang caya ke??
~ lagi apa erk??...


4 who you would like to answer this survey:
~ eila
~ wawa
~ kak noorma
~ suamiku

buat erk kalau rajin...


Pelam Kecik


hiks..sape suka makan pelam kecik2 ni??
ni pelam peberet saya tau..
skang susah nak carik..
so semalam x keje , petang2 ziarah ke rumah jiran sblah...
da biasa lepak situ pon..dari kecik2 smpi le ada anak ni..
sebelum ni mmg carik pelam ni pon..sbb da lama x makan..
alih2 semalam kt meja umah jiran ni nmpk pelam ni..haihhh,.,
mata pandang x berkelip2...
dalam hati tu nunggu makcik tu sound suruh amik pelam ni..
nak mintak segan..wakaka
skali da nak balik tu makcik tu offer...
memula amik 2 bijik jek..
skali dia suruh amik semua..tinggalkan 2-3 bijik..
sebab kt pokok dia ada banyak lagi..
yabedabeduuuuu....
apa lagi..kaup le ngan muka tak malu...
smpi umah masuk peti ais..
malam tadi bedal 2 bijik..
g keje bawak 3 bijik..skang tggl sebijik..
tu pasal ler saya batuk2..hahahaa
saya makan gitu je..ngan kulit2 skali..sedap..
saya basuh bersih2 tau..hiks

Nak demam ke?

Haihhh...tetiba je rasa nak demam...
sakit tekak...pestu batuk...
musim kot..
cuaca kan tak menentu..
kejap panas..kejap ujan...hihi
nak telan panadol tak bleh pulak..
saya elergic ngan panadol..
kalau makan sure kena gatal-gatal..
habis satu badan bengkak2 kang..
klu demam kene p klinik..
makan ubat dr klinik..baru ok..
tp kene inform doktor ler ngan saya x leh telan panadol..
so doktor akan bagi pil lain..
dah tu pulak kalau banyak sangat telan pil pon bleh kuar gatal2
walaupon itu bukan panadol..tak tau kenapa..
masa bersalin nurse tengok rekod saya then dia pelik..
hiks.. nak buat camane..dah elergic kan..

Semalam Emergency Leave

Semalam saya x keje.. emergency leave..
Qaisz tak baik demam lagi.. sebenarnye tak larat nak pergi keje pon iye gak..
ngantuk giler.. malam tak bleh nak tidur..Qaisz meragam..dia tidur pon kejap2 jek..
panasnye x kebah.. saya rasa kepala dia panas sangat..tapi time tidur dia menggigil2...
tu yang setiap berapa jam dia nangis jek.. saya sampai tidur sambil duduk..sebabnye asal saya baring jek dia nangis.. huhu..ngan mak n abah saya pon terjaga sekali.. derang risau kan cucunya..
memula dalam kul 7 tuh saya cadang nak g keje gak sebab ada keje yg x setel..
tapi x larat ler..pestu abah saya lak kene g klinik nk check up darah tinggi..kesian lak mak saya nanti.. tu yang x jadi g keje.. Alhamdulillah semalam dah sihat sikit.. malam tadi pon Qaisz tidur ok jerk.. tapi still ada meragam skit2.. takpe..jaga anak sakit ni besar ganjarannye kan..lol

Monday, April 6, 2009

Untuk tatapan Syana..

hahaa...Syana request da lama da ni...dia nk tgk gambar full saya..
Syana, kene kuruskan lagi ni..sebab rasa cam gemuk jerk..hiks..
takpe..pasni harus makan capati hari2..hahaha...
korang jgn gelak plak tgk gmbar ni..huhu..
tapi baju kebaya tu hat kainnnye adalah kain masa hantaran kawen 4 tahun lepas..
baju nye lak time 3 tahun lepas..huhu..

Melawat kazen..

Pakcik saya , Cik Jani baru je dapat cucu sulongnye...
baby perempuan..alahai..lupe namanye..
Farah Syakira ke apa ntah...
hat yg depan tu tak pasti..yang belakang tu memang Syakira..hiks..
comel baby ni..
geram je tengok..
dengar kate pakcik saya nak buat kenduri cukur jambul skali ngan kenduri arwah..
maybe ujung bulan 4 atau awal bulan ni..hihi..

Tahniah buat Dila n suami...

Qaisz Demam

Sabtu pagi tu saya, Qaisz ngan mak saya ke rumah pakcik saya sebab nak tgk ahli baru dalam keluarganya... Kazen saya baru lepas bersalin..so kami p tengok ler kan.. siap amik gambar lagi..tp tu next entry ler ek..,

Petang lak sebelum bawak Qaisz jalan2 naik motor, saya rasa dahi dia da start panas..tapi x berapa sangat.. saya pon teruskan naik motor ronda2 kampung..sempat singgah umah mertua saya..sebab hubby ada kat sana ngan pakcik dia..tengok video adik ipar saya bertunang ari tuh.. g tau hubby yang badan Qaisz panas.. tapi masa tu makin panas rasanya..hubby pon suruh saya g kedai beli air badak..tapi baca kt arahan tu untuk umur kanak2 4 tahun ke atas kalau x silap.. tapi saya bagi minum skit jerk.. lepas tu mandikan dia.. tak lama dalam kul 8 malam Qaisz da tertido.. masa tu ada gak tampal cool fever kt dahi dia..

Lepas saya mandi n solat maghrib, saya ajak hubby g pasar malam..sebelum g pasar tu ada gak rasa badan dia..dah kebah sikit..dalam hati bagus tul Cool Fever ni..cepat tul kebah demamnya..
Bila dah balik pasar, dah siap2 makan sumer..ktorang pon rileks2 depan tv.. tetiba kul 11 malam Qaisz terjaga dan menangis2... saya rasa dahi dia mmg panas sangat..tak pernah Qaisz kene cm ni.. terus ajak hubby g klinik 24jam.. sebab saya risau..mana bleh biarkan budak2 demam panas lama2 kan.. elok je nak ke pintu rumah, Qaisz tetiba muntah..sudahh!!.. dia memang tak pernah kene cam ni pon... bila naik kereta dia terus senyap..siap berborak lagi ngan saya...hihi...
bila dah sampai klinik masa nak dukung Qaisz, dia muntah sekali lagi...habis kerusi kereta ngan baju saya... saya memang risau da time ni..

Masuk je klinik x ramai orang..yelaa dah dekat kul 12 malam pon..mana nak ada orang kan..seb baik doktor ada... tapi Qaisz ni da kenal doktor..nampak je doktor tu terus dia menangis lagi..then doktor check suhu badan Qaisz.. terkejut saya bile doktor tu cakap suhunya dah 39'c ...tingginye lah.. doktor cepat2 suruh nurse masukkan ubat bontot.. then doktor kata dia muntah tu mungkin keracunan makanan.. haih kesian Qaisz.. balik umah tu dia terus tido..tapi x lena lah..kejap2 dia terjaga.. kul berapa ntah dia terjaga mintak makan ubat..hihi..saya pon bagi je lah..

Alhamdulillah Ahad pagi semalam dah kurang panas nye.. tapi yang peliknye panasnye tu kat dahi ngan leher jek.. pestu kat badan x berpaa panas..kat kaki pon x panas... kenapa erk??...
salah urat ke??.. semalam banyak kali gak saya mandikan dia.. sbb cuaca pon panas gak semalam.. takut suhu badan dia makin naik.. Malam tadi tidur awal gak.. tapi kul 3 pagi dah terjaga... dia dok borak2 ngan saya..saya pon layankan jelah..bila saya x layan, dia nangis..hiks..
kul 5 pagi baru dia tidur balik..adoiii...sebelum g keje tadi bagi dia makan ubat lagi..Alhamdulillah dah kurang sikit.. tapi tu lah..bila dia makan ubat ni asik meragam je.. agaknye kesan ubat tu kot.. badan dia cam rasa lain..lepas tu kan mulut dia cam sakit je.. air liur melilih..bila cek tengok tak de pape pon.. adakah sebab nak tumbuh gigi??
Ibu doakan Qaisz cepat sembuh ye sayang...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...