Friday, January 14, 2011

Sandwich & Puding Pelangi lagi



Malam tadi kami balik kampung yang sekangkang kera jauhnya.hehe..balik umah mak mertua laa mana lagi..

En cerp janji nak datang kejap je dalam kul 10 malam balik laa kan... alih2 dia leka main tenet ngan game yang saya lak dok leka gosip2 ngan mak mertua..muahahaa..gosip lagi tuuu..sempat lagi aku senam kat sana. sebab kat umah mertua ada alat senaman. asal pergi sana je , aku ngan qaisz kompom naik alat senaman tu..siap berebut2 lagi.

Last2 kami balik dekat kul 12 malam. Singgah 7-eleven beli telur. Sebab nak buatkan puding pelangi untuk dibagi kawan2 opis en cerp mencekik..eh!! melantak.. hahaha

Pung pang pung pang kat dapur dalam kul 1 lebih baru masuk tidur. Bangun pagi2 siapkan sarapan untuk en cerp bawak pergi kerja. Buatkan sandwich jek.

Buat tengah malam..mata pon dah ngantok..gini la jadinye..comot!! tapi aku dah berjaya buat tanpa hadap resepi..yahooo...termanis skit.. kepada kawan2 opis en cerp sorry la ye sebab termanis..hehe
Potong2 skit bagi jiran sblah rumah plak...pepagi mak aku dah nganto ke rumah sebelah. Mau terkejut gamaknye jiran2 aku tuh. Pehal lak pepagi nganto sarapan puding ye?? hehehe

Bekal untuk hubby bawak pergi kerja. Selamat menjamu selera ye.
Mod rajin bini en cerp tengah ado ni..esok rasa cam nak buat char kuew teow lak..feberet en cerp!!..hehehe

Dani Owhh Dani...



Pepagi tengah dok jalan2 kat blog orang sekali terbaca entry pasal Dani anak Honeysour's (Ana) kat blog Miera

Alahaiii..kesian Dani. Aku memang selalu baca blog Ana ni. Hari tu dia ada problem dengan pengasuh yang jaga Dani. Lepas tu Ana pon carik Taska yang berhampiran dengan umah dia. Memula tu ada kesan cakar kat telinga Dani. Tapi semalam ada kesan2 lebam kt muka. Makin teruk lak aku tengok. Camane jadi cam ni. Pihak taska tak pantau ke ha?? Ana dah tanya orang taska tu tapi orang tu cam tak tau pape jek. Hmmm...

Kalau aku di tempat Ana pon sure lah aku sedih dan dah tak tau nak buat camane. Nak carik Taska bukanlah senang. Lelagi sekarang ni memacam yang jadi kan. Aku harap Ana kuat dan tabah hadapi ujian dan dugaan dariNya. Fieza doakan supaya Dani dapat pengasuh / taska yang lagi bagus penjagaannya. Bawak Dani pergi check up ye Ana.

Ana..mintak izin copy gambar Dani tau..
Korang tengok muka Dani ni..kesian kan..bergenang air mata aku tadi...huhu
Semoga Dani cepat sembuh..To mama Dani, sabar dan tabah ye..smoga mama dani kuat hadapi semua ni...

Thursday, January 13, 2011

Hari ni bawak bekal pergi kerja



Hari ni mood rajin dah mari..Pepagi dah masuk dapur. Sebab nak siapkan bekal untuk en cerp.

En cerp request nak bawak bekal nasi goreng feberet dia. Untuk aku lak cuma makan roti ngan telur ngan cheese. Lari sudah atkins aku ni. hiks..tapi nasi memang aku dah dekat dua minggu tak makan. hehe

Tapi lupa lak nak snap gambar. Sebab da terlambat pon. wekeke..

Gambar adalah dari Mr Google.hiks..

Wednesday, January 12, 2011

Puding Pelangi

Semalam time lunch aku beli bahan2 nak buat puding pelangi ni. Sebenarnya dah lama nak buat tapi bila carik resepi semua guna sukatan dalam gram. waduh. aku kalau bab2 gram ni memang fail skit. sebab dah biasa guna sukatan dalam "cawan" atau pon "sudu".hehehe

Tapi aku try je la buat semalam. Main bantai je sukatannye. Penimbang kat umah pon tak berapa nk betul. So main taram je laa..haha. nasib baik jadi.wekeke

En suami tak suka makan puding. Dia boleh plak request buatkan kek lapis..huwaaa..ni aku dok carik resepi kek lapis nih..huhu

Rupa ape je dah ni..pestime buat kan..jadi laaa


Aku siap beli pisau potong agar2 lagi.. nak bagi cantekk..hehe


Yang ni adunan kedua..kaler terpekat sikit.. siyess aku tak suke ngan adunan yang kedua ni...terpekat kaler dan termanis..pestu cair skit..agaknye terkurang tepong kastad kot..
Aku buat dua adunan sebab satu adunan tu alahaii sikit benor..
Potong2 bagi akak aku skit ngan mak mertua skit. hehe

Diakhiri dengan gambar anak terunaku..hehe..amacam?? hensem tak?> hehe

Resepinye aku cilok kat myresipi. Korang bleh try laa..

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10g serbuk agar2
  • 650ml air
  • 200gm gula pasir (kalau nk kurang manis wat dlm 180gm pun ok)
  • 60gm mentega
  • 1 biji telur
  • ½ tin susu cair
  • 1 sudu makan tepung custard
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara-cara

  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras leh ler ngappp

Monday, January 10, 2011

Hadiah dari En Suami (Menunjuk Lagi??)

Haihh...hari ni entry aku entry menunjuk sasajo ye...sila jangan jeles..Eh!

Yo laahh..tadi dok nunjuk2 baju anak eh. Sekarang ni nak nunjuk baju omak eh lah pulak. Esok2 tak tau nak nunjuk apa lak..hehe

Aku buat blog ni memang nak nunjuk2 ngan tayang2 kat korang. Yang suka tu ok la..yang tak suka tu takpe laaa..seperti biasa "Ada Aku Kesah??"..

Ni haa..hari tu kan aku cakap yang aku ni dapat hadiah dari en suami. Tapi lupa pulak nak tayang kat sini. Malam tadi baru teringat nak snap snap hadiah itu.

Dapat ni...taraaaa....Kebaya beb..huhu...dah lama nak beli tapi bila tengok harganye, alahai..tak pe laa...simpan dalam hati jekk..

Satu hari tu en suami cakap kalau dia nak hadiahkan baju, saya nak kebaya atau kurung. Maka lajuuu je menjawab "Kebaya!!" . Walaupon sedar diri yang badan aku ni ala2 tong drum kan. Tapi disebabkan baju ni lah aku tengah gile diet..bukan tak muat ok.. Muat tau. Tapi nak bagi nampak cun haruslah aku kecikkan skit badan ni. bagi mantop!!

Dan tak sangka pulak esoknye en suami terus heret ke Giant tuk beli baju kebaya yang aku idam2kan..chewahhh!!!

Close up. Ada nampak itu size?? XL ok!!! hahaha..mana tau dengan aku berdiet ni tetiba size tu bertukar menjadi L ke..hahahaa..verangan je....

Yang ni kainnya..Kain pario ek orang panggil. Pestime aku pakai kain pario2 cam ni.
Harus ikat dengan kuat ye. Kalau tak mau terlondeh..wekeke

Terima kasih lah en sumi. Eh, sumi lak. Terima kasih ye en suami sebab belikan baju idaman ni.Aummm.. i likeeee...

Ok. Habis sudah entry menunjuk2. Nanti kalau ada lagi benda yang nak ditunjuk, aku buatkan entrynye lagi ekkk...kahkahkah

wah...ayat tuk entry kali ni cam poyo je kan...Ah!!!.. lantak laaa..blog ni aku yang punya..so, aku punya suka laa nak ayat camane kan.. jiwang ke poyo ke.. blablablabla...Uweeeekkkkkkkkkkkkkkk (sambil jelir2 lidah cam budak2 tuuuu)

Yahooo...dapat parcel

Minggu lepas kan aku ada cakap yang aku tengah tunggu parcel dari poslaju. sebab aku beli baju tidur Qaisz. tapi aku leh salah bagi alamat opis lak.

Seb baiklah bleh arrange lagi. terima kasih la en pos laju dan abang posmen ye..wekeke

tulis kat situ "Call tak dapat"..padahal takde orang pon call aku...hiks

Baju pyjama Gap..hehehe
merah lagiii..

malam ni nak pakai kan Qaisz..kang aku kasi tunjuk sama you olang ha...
wekeke

beli online di sini

Nota tangan : aku bukan nak menunjuk2 tau..hehe
sharing is caring..
aku tulis lagi tu beli kat mana..
mana tau korang pon tengah mencari kedai baju baby online kan..
bleh laaa ko terjah kedai tu ye...harap maklum..

Kak Eza dah bersalin..Tahniah kak!!

Selamat pagi semua..hehe

haihh..sana sini duk citer pasal AJL kan..ada je yang tak puas hati..dah rezeki Ana Raffali nak buat camano kan...hiks

ok2..ni nak bagitau kawan opis lama aku dah bersalin hari Jumaat lepas. Dapat baby girl lagi. Semangat anak kak eza ni wei.. berat 3.5kg. Nama baby Rania Mellisa..saya sangat jeles. takpe2.. lagi beberapa tahun je lagi..hahaha

Ni laa Kak Eza & family.. sekarang dah bertambah lagi sorang ahli... Tahniah.

Ni baby dia..>Rania Mellisa...tombammmmmm..geram ler..huhuhu

P/s: ampun kak eza..saya cilok gambar kak eza ye!!..hehee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...