Tuesday, December 6, 2011

Pengalaman bersalinkan puteri hati kami, Maria Dayana

Maria Dayana, 2.8kg. masa lahir..
sekarang dah dekat sebulan..
gambar terbaru tunggulah ye..hehee

Ni nak citer sikit saat2 genting ketika melahirkan baby saya ni...genting lah sangat ye? hehehe

Sebenarnya saya dah amik cuti awal pada hari Selasa @ 8.11.11..sepatutnya Jumaat @ 11.11.11 tu saya kene admit wad..kene bersalin paksa sekiranya saya tak bersalin2 lagi...Isnin tu kan cuti Raya haji..jadi saya sambung cuti je lah.

Pagi Selasa tu saya relaks2 lagi..suruh abah saya belikan nasi lemak..teringin sangat masa tu..dah siap makan semua, saya pon mengonlinekan internet kat ruang tamu...chat dengan biras saya...masa tuh memang dah terasa sakit perut macam nak membuang..tapi bila ke tandas, tak der lah nk membuang sangat..

Hari tu memang terasa lapar sesaje..Siap buat maggi lagi tau..hahaha..petang tu cam dah kuat sikit sakitnye..tapi saya anggap tu cuma sakit main2 jek..almaklumlah belum due lagi kan..hahaha..start pukul 8 malam makin kuat lak sakitnye..dalam 30 minit sekali...saya bagi tahu encik suami, tapi dia cakap belum lagi nak bersalin...ngadu kat mak saya pon dia cakap belum lagi..hahaha...saya pon relakskan diri baring2 atas katil..pukul 10.30 malam makin merengat2 sakitnye...terus paksa encik suami bawak pergi hospital..itu pon encik suami cakap pergi esok pagi je..tapi saya tak nak..risau lak kalau jadi pape nanti kan..

Pukul 11 malam sampai hospital doktor check bukaan dah 3cm..legaaa sangat dah masa tu..sebab dalam hati fikir takot doktor cakap lom bukak lagi jek..hehehe...pukul 12 malam masuk wad..doktor check sekali lagi dah 5cm..terus pecahkan air ketuban..bila air ketuban dah pecah, sakitnye pon makin kuat la..tak lama tu terasa cam nak meneran je..saya panggil doktor, saya cakap dah rasa nak meneran ni..doktor pon check dan dah bukak 8cm..masa ni encik suami dah balik sebab tak boleh tunggu lama2..bukan time melawat..nurse cakap kalau nak masuk labour room baru leh tunggu...encik suami pesan kalau ada pape terus call dia..tak sempat nak call, saya dah pon berada di bilik bersalin...Alhamdulillah dua kali teran terus keluar baby girl..masa tu pukul 1.21 pagi..

Dah siap jahit semua, nurse pun pindahkan saya & baby ke wad. Masa tu pukul 2.30 kot..Dan masa tu jugak encik suami belum tahu yang saya sudah pon bersalin. Saya check henpon tengok ada sms dari suami. Encik suami cakap call balik klu ada apa2. saya pun call encik suami..terus cakap yang saya dah bersalin. Terkejut lah encik suami masa nih..hehe..dia cakap cepatnya bersalin..

Alhamdulillah...syukur sangat2 sebab Allah s.w.t dah makbulkan doa saya untuk bersalin dengan mudah..

Esok paginya doktor cakap dah boleh balik petang tu jugak. Lagi lah happy kan..check in sekejap sangat..hehehe. Nak puji layanan nurse2 dan doktor2 di wad bersalin. memang terbaikkkk...banyak dah berubah,..beza sangat masa bersalinkan Qaisz 4 tahun lepas...hospital mana? dah tentulah hospital klang. teruskan layanan mesra anda..hihihi..

Lengkaplah sudah family saya. sekarang saya dah dikurniakan seorang anak lelaki, Azwar Qaiszar dan seorang anak perempuan, Maria Dayana. Semoga kami bertambah bahagia.Saya sayang family saya..(eh..over lak aku nih...hahaha)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...